Energiasuunnittelu on laaja käsite, jonka alle mahtuu eri kokoisia energiankäyttöön ja -säästöön liittyviä osia ja kokonaisuuksia. Energiakonsultointimme on keskittynyt energiasuunnittelussa energiatodistuksiin, energiaselvityksiin sekä erityisesti energiatehokkuusselvityksiin, joissa selvitämme taloyhtiön energiansäästöpotentiaalin sekä taloudellisesti kannattavimmat energiatehokkuusratkaisut juuri kyseisessä kohteessa. Vanhojen rakennusten energiasuunnittelussa on tärkeää huomioida jo mahdolliset aiemmin tehdyt parannukset energiatehokkuuteen sekä tulevaisuudessa joka tapauksessa edessä olevien töiden, kuten esimerkiksi lämmönvaihtimen uusimisen ajankohta.
Energiasuunnittelua ja -konsultointia taloyhtiöön
Kohoavat energiakustannukset, tulossa olevat lain vaatimat tiukennukset energiatehokkuuteen rakennusten energiatehokkuusdirektiivin myötä sekä ihmisten kiinnostus hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ovat lisänneet taloyhtiöiden mielenkiintoa energiansäästömahdollisuuksien selvittämiseen ja energiasuunnitteluun. Kun energiatehokkuusratkaisut on kartoitettu ja kustannukset arvioitu – on niiden perusteella helpompaa lähteä tekemään päätöksiä toteutettavista hankkeista.
Usein erilaiset lämpöpumppuratkaisut osoittautuvat hyviksi vaihtoehdoiksi. Poistoilmalämpöpumppu voi olla hyvä ratkaisu kohteeseen, jossa on pelkkä poistoilmanvaihto eikä tuloilmakanavia. Maalämpöjärjestelmä sopii toiseen ja ilmavesilämpöpumppu kolmanteen kohteeseen. Joskus voi olla viisasta kiinnittää huomiota esimerkiksi ikkunoiden energiatehokkuuteen, jos ikkunoita ollaan pian uusimassa muutenkin. Aurinkosähköpaneelit sopivat erityisesti kohteisiin, joissa kiinteistösähkön kulutus on suurta – selvitämme juuri kyseiseen kohteeseen kannattavimmat ratkaisut. Lyhyesti muutamista energiasuunnittelussa ja energiatehokkuusselvityksissä tarkasteltavista järjestelmistä ja ratkaisuista:
Maalämpö sopii vaihtoehdoksi kaukolämmölle ja on erityisen kannattava, jos alueen kaukolämpö on kallista. Tontilla oleva tila määrää kuinka paljon porakaivoja sinne saadaan, sillä porakaivoja ei voi sijoitella aivan vieri viereen. Tontin vähäistä tilaa voidaan joissain tapauksissa kompensoida esimerkiksi poraamalla kaivoja vinoon tai tavallista syvemmälle.
Poistoilmalämpöpumppu on hyvä vaihtoehto silloin kun rakennuksen lämmin poistoilma menee ilmanvaihtokanavia pitkin ulos sellaisenaan. Poistoilmalämpöpumppujärjestelmä ottaa ulos puhallettavan poistoilman sisältämää energiaa talteen ja välittää energiaa lämpöpumpputekniikan avulla rakennuksen lämmityksen ja käyttöveden lämmityksen tarpeisiin.
Ilmavesilämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta käyttöveteen ja rakennuksen lämmitysjärjestelmään. Mitä lämpimämpää ulkoilma on, sitä paremmalla hyötysuhteella ilmavesilämpöpumppu toimii.
Mahdollisia energiatehokkuusratkaisuja on lukuisia, aurinkosähköpaneeleista aurinkokeräimiin, ikkunoiden parantamisesta yläpohjan lisäeristämiseen ja niin edelleen. Vaikka joitakin karkeita yleistyksiä eri järjestelmien kannattavuudesta voidaan tehdä, on parhaat ratkaisut selvitettävä aina tarkastelemalla rakennus yksilöllisesti. Pieniä ja suuria muuttujia on niin paljon, että toisessa kohteessa kannattamaton investointi voi olla äärimmäisen kannattava toisessa.