Asunnon viilennys - E-Konsultit.fi

Asunnon viilennys

Asunnon viilennys tulee kyseeseen kesäisin, kun lämpötila kohoaa kotona epämiellyttävän korkealle. Viilennyskeinot voidaan jakaa itse tehtäviin toimenpiteisiin kuten tuulettamiseen ja ulkopuolista apua vaativiin kuten ilmalämpöpumpun asennukseen. Koko talon viilennys kesällä pelkästään passiivisin keinoin on hankalaa ja joskus paikallaan voi olla jonkin jäähdytyslaitteen hankinta. Usein vanhan suorasähkölämmitteisen omakotitalon energiatodistuksen laadinnan yhteydessä energiatodistuksenlaatija ehdottaa energiatehokkuustoimenpiteeksi ilmalämpöpumpun asennusta. Jos talossa on lisäksi kesäisin kuuma, kannattaa harkita sellaista ilmalämpöpumppua, jossa on sekä viilennys- että lämmitysmahdollisuus. Talvisin säästetään lämmityskustannuksissa ja kesäisin saadaan pienin kustannuksin asuntoa viileämmäksi.

Miten voin itse viilentää asuntoani?

Kun asunnossa on kuumempi kuin ulkona, voit järjestää läpivedon avaamalla ainakin kaksi ikkunaa eri puolilta asuntoasi. Jos sen sijaan asunnon lämpötila on alhaisempi kuin ulkona, läpiveto asuntoon voi vain huonontaa tilannetta. Viilennyskeinoja, joita voit itse tehdä:

  • Sulje sälekaihtimet. Sulje sälekaihtimet niin päin, että auringon säteilyä pääsee mahdollisimman vähän sisätiloihin.
  • Vedä verhot eteen. Mitä vaaleammat verhot ovat, sitä enemmän ne estävät auringon lämpöä pääsemästä sisätiloihin.
  • Vähennä kodinkoneiden käyttöä, ne lisäävät asunnon lämpökuormaa.
  • Tuuleta öisin ulkoilman lämpötilan laskiessa.

Yksiön viilentäminen

Yksiön viilentäminen läpivedon avulla on hankalaa. Jos porrashuoneessa on viileää, voit yrittää saada ilman liikkumaan raottamalla ulko-oven postiluukkua ja avaamalla ikkunan. Aurinkosuojaukseen kannattaa erityisesti panostaa eikä päästää auringon säteilyä yksiöön yhtään sen enempää kuin on pakko. Mitä vaaleampia kalusteita kotonasi on, sitä enemmän lämpösäteily heijastuu niistä pois. Sama pätee verhoihin ja sälekaihtimiin. Huomaa myös, että mitä ulompana ikkunassa sälekaihtimet ovat, sitä tehokkaammin ne toimivat. Jos ikkuna on esimerkiksi kolmilasinen, ulommassa välissä sälekaihtimien vaikutus on suurempi.

Viilennyslaitteet ja viilennysjärjestelmät

On olemassa helposti siirreltäviä viilennyslaitteita, jotka toimivat lämpöpumpputekniikkaa hyödyntäen. Ne ovat halvempia kuin varsinaiset paikoilleen asennettavat ilmalämpöpumput. Huono puoli niissä on kuitenkin niiden usein kovemmat äänitasot ja merkittävästi pienempi jäähdytysteho. Koska laitteissa sekä höyrystin että lauhdutin sijaitsevat saman ulkokuoren alla, pitää kuuma poistoilma johtaa putkea pitkin ulos ikkunasta.

Huomattavaa viilennystä saadaan aikaan paikoilleen asennetavilla ilmalämpöpumpuilla, joissa sisäyksikkö asennetaan huoneiston sisälle seinään ja ulkoyksikkö ulos parvekkeelle tai julkisivulle. Eri valmistajien ja mallien jäähdytystehot vaihtelevat ja kannattaakin etukäteen varmistaa, että valitulla tuotteella saavutetaan haluttu lämpötilan lasku omassa asunnossa. Mikäli ulkoyksikkö on parvekkeella, jossa on parvekelasitukset, tulee muistaa avata niistä ainakin osa ilmalämpöpumppua käyttäessä.